De AFM legde vorig jaar in totaal 22 boetes op, tegen 36 in 2011. Die daling heeft te maken met de veranderde inzet van de AFM in de afgelopen jaren. Volgens voorzitter Ronald Gerritse richt de toezichthouder zich nu meer op een ,,doorlopende, kritische dialoog met marktpartijen”, omdat die aanpak vaak effectiever werkt dan het opleggen van een boete. Daarnaast wordt geprobeerd bedrijven zo goed mogelijk voor te lichten over nieuwe regels.

Het aantal informele maatregelen, waarbij de AFM een partij via een gesprek of brief tot de orde roept, daalde ook sterk, van 919 naar 543. Er werden wel negen lasten onder dwangsom meer opgelegd dan in 2011. In totaal werden 28 van dergelijke sancties opgelegd. Een dwangsom wordt vooral gebruikt als de AFM betwijfelt of activiteiten van financiële partijen legaal zijn.

De AFM trok vorig jaar 93 vergunningen in, vooral van bedrijven die niet konden voldoen aan de wettelijke eisen. In 2011 moesten 102 bedrijven hun vergunning inleveren, een jaar eerder waren dat er nog slechts 29.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl